Godishistoria i Sverige

Godis är en minst 400 år gammal uppfinning. Här berättar vi kort om godisets historia i Sverige.

Människan har förstås alltid gillat sötsaker men det vi känner som godis idag började på 1700-talet, med att apoteken i Sverige sålde kandisocker, alltså kristalliserat socker, smaksatt med kryddor. Redan hundra år tidigare, på 1600-talet, hade kunskapen om hur man raffinerar socker börjat sprida sig i Europa.

I början var socker mycket dyrt och svårt att framställa och kandisocker var en lyx förbehållen de välbeställda i samhället. Det skulle ta nästan 200 år, fram till slutet av 1800-talet, innan sött godis blev någonting för allmänheten.

Sockerproduktionen tar fart

I slutet av 1800-talet hade odlingen av sockerbetor tagit ordentlig fart i Skåne och år 1872 startade Cloetta sin första fabrik med tillverkning av chokladpraliner. Det skulle då ändå dröja fram till början av 1900-talet innan tillverkningen av godis blev storskalig och försäljningen till den breda allmänheten tog riktig fart.

I början av 1900-talet introducerades gräddkolan, som blev mycket populär. Cloetta började också sälja skumgodis som fortfarande är vanligt förekommande.

Det numer så utbredda gelégodiset introducerades under 1930-talet. Godisätandet började nu bli utbrett i samhället vilket märktes på tandhälsan. Förekomsten av karies växte explosionsartat och i början av 1940-talet förekom det hos i stort sett alla.

Begreppet lördagsgodis introduceras

Forskarna misstänkte att det var sockret i godis som låg bakom utbredningen av karies och 1945 påbörjades Vipeholmsexperimenten där man lät utvecklingsstörda personer på Vipeholmsanstalten äta stora mängder godis för att utvärdera denna hypotes.

Vipeholmsexperimenten har i efterhand kritiserats för att vara djupt oetiska och de skulle aldrig tillåtits idag, men resultaten var tydliga: Sockerkonsumtion kan leda till karies.

Ett resultat av studien var att begreppet lördagsgodis såg dagens ljus. För att få ned förekomsten av karies ville man få människor att begränsa sitt godisätande, något som föll väl ut i och med att svenskarna anammade detta nya begrepp och beteende.

Numer förknippas godis och socker inte bara med karies och dålig tandhälsa utan även med diabetes, fetma och andra sjukdomar. Därför väljer många bort godis helt eller väljer sockerfritt godis.

Lösgodiset tar över

Under 1980-talet tilläts för första gången självplock av lösgodis i Sverige, en verksamhet som fick en trevande start men på sikt skulle förändra hela godismarknaden. På senare år har de traditionella färdigförpackade påsarna alltmer fått ge vika för lösgodisavdelningar som ofta rymmer flera hundra sorter och är en självklar samlingspunkt för alla barnfamiljer inför helgerna när lördagsgodis och godis till fredagsmyset ska köpas.

Sammanfattning

Kort om godis historia i Sverige:

  • 1700-tal – apoteken börjar sälja kandisocker, även känt som bröstsocker, som är socker smaksatt med kryddor
  • 1800-tal – sockerproduktionen tar fart i Skåne
  • 1872 – Cloetta startar sin första fabrik för tillverkning av choklad
  • Tidigt 1900-tal – Gräddkolan gör bred entré. Får snabbt sällskap av skumgodis
  • 1930-tal – Gelégodis introduceras
  • 1940-tal – Karies är utbrett.
  • 1945-1955 – Vipeholmsexperimenten visar att godis kan skada tänderna. Begreppet lördagsgodis ser dagens ljus.
  • 1980-talet – Självplock av lösgodis tillåts för första gången